Zaterdag 12 november mogen wij Sinterklaas en zijn pieten verwelkomen. In de supermarkt komen de geuren van pepernoten, speculaas, chocolaatjes en marsepein je alweer een paar weken tegemoet. Natuurlijk is het veel leuker om deze lekkernijen zelf te maken en zo alvast in de sinterklaassferen te komen. Daarom vertellen wij alvast hoe je samen met je kinderen een paar heerlijke lekkernijen kan maken.

PEPERNOTEN

Ingrediënten:

  • 1 mespuntje zout
  • Een klontje boter
  • 100 gr zachte boter
  • 125 gr bruine suiker
  • Enkele eetlepels melk
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels speculaaskruiden

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 175 ͦC. 
  • Meng met een mixer de zachte boter, de suiker, speculaaskruiden en het zout in een kom tot een romige massa. 
  • Voeg er geleidelijk het bakmeel en zoveel melk aan toe, dat er een samenhangend deeg ontstaat.
  • Kneed dit tot een bal, verpak deze in folie en laat het in de koelkast 3 uur staan.
  • Vet de bakplaat in met een beetje boter.
  • Kneed balletjes van het deeg en druk deze op enige afstand van elkaar op de bakplaat.
  • Bak de pepernoten in ongeveer 15 minuten bruin.

GEVULD SPECULAAS

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 1 el melk
  • 175 gr boter
  • Mespuntje zout
  • 1 el koffieroom
  • 1 tl citroenrasp
  • 50 gr blanke amandelen
  • 1 el speculaaskruiden
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 300 gr amandelspijs (b.v. Dr. Oetker)
  • 250 gr Zelfrijzend Bakmeel

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor. Elektrische oven 180 ͦC – Heteluchtoven 160 ͦC.
  • Meng de Zelfrijzend Bakmeel met basterdsuiker, zout en speculaaskruiden.
  • Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine stukjes.
  • Kneed alles tot een samenhangend deeg. Voeg zo nodig 1 el melk toe.
  • Verpak het deeg in folie en laat het 2 uur in de koelkast opstijven.
  • Meng door de amandelspijs, een losgeklopt ei, koffieroom en citroenrasp.
  • Vorm er een stevige, maar gemakkelijk uit te strijken spijs van.
  • Vet de bakplaat in
  • Verdeel het deeg in 2 porties. Rol beide deeghelften op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 2 rechthoekige lappen met een dikte van maximaal 1 cm.
  • Klop 1 ei los. Leg een deeg lap op de bakplaat en bestrijk deze met een deel van het ei.
  • Strijk de amandelspijs gelijkmatig over de deeg lap uit. Bestrijk de spijs ook met losgeklopte ei. Leg er de andere deeg lap op en druk deze aan. Strijk de rest van het ei erover.
  • Garneer de gevulde speculaas met de amandelen
  • Bak het speculaas iets onder het midden van de oven.
  • Laat het speculaas op de bakplaat afkoelen en snijd deze in vierkantjes.

Mmm… eet smakelijk!

Fifa 19 en E-sport

Een nieuw voetbalseizoen betekent en nieuwe FIFA Dit is HET spel waar bijna sport liefhebbend kind op aan het wachten…
LEES MEER

Fortnite razend populair

Fortnite razend populair ‘Take the L’, je kind heeft het dansje ongetwijfeld al meermaals gedaan. Staan met de benen uit…
LEES MEER


Over Sport & Cultuur Amstelveen

Met Sport & Cultuur Amstelveen (SCA) kan de jeugd deelnemen aan verschillende sportlessen en allerlei, andere activiteiten in Amstelveen en Aalsmeer. Denk hierbij aan onbeperkt zwemmen bij Zwembad de Meerkamp. Daarnaast biedt het programma toegang tot nog veel meer leuke activiteiten als jumpen, kook-, dans- en muzieklessen, zoals de zangcursus in het Amstelveense Poppodium. SCA is een initiatief van Sportbedrijf Amstelveen ten behoeve van de sport- en cultuurparticipatie van de lokale jeugd. Daarnaast heeft SCA het doel dat de aangesloten leden op een ongedwongen manier hun passie kunnen ontdekken. Dus.. waar wacht je op?

      GROUPCARD
 Naar boven